Friday, July 24, 2009

Jak jsem byl okraden

Je 7:35 rano, zrovna jsem se vratil z jogy a zjistil, ze jsem byl okraden. Pokud nekdo ceka barvity pribeh plny strkanic, tasenych nozu a tratolist krve, bude asi zklaman. Dalo by se rict, ze jsem byl okraden "gentlemansky", skoro az "poeticky". To bylo tak...

Byla sobota rano, sobota jako kazda jina - slunce uz bylo vysoko a ja si uzival chladku pod nasi rozpalenou strechou. Zvonek a za dvermi dva mladi Indove - turban a ostrihanek. Nejdriv se ptali, jestli tady bydli nejaky clovek, ze jim dluzi penize a ze by s nim potrebovali mluvit. Nasledne me poprosili o trochu vody, coz je tady vec naprosto bezna, v techto vedrech Indove piji jak duhy. Zacali mi vypravet, ze jsou studenti a ze chteji do Ameriky, jestli nemam nejaky tipy/triky, ktere by jim pomohly. Pod zaminkou pratelskeho rozhovoru se vloudili dovnitr a zacali jsme zive debatovat. Ani ve snu me nenapadlo, ze se stane, co se stane, nebot jsem byl v puli cesty oprosteni se od predsudku, ktere mi bylo (coby Cechovi) dano do vinku.

Kluci mluvili a mluvili, odskocili si na zachod, pak jeden zasel dolu k motorce, protoze zapomnel zamknout helmu a vratil se nahoru (i s helmou). Chvile debaty a pak jsem je vykopal, protoze uz me svymi vsetecnymi dotazy zacali lezt na nervy. Priznam se, ze jsem mel trochu obavy, aby mi tu neco nevybrali (preci jen, jsem byl teprve na puli cesty), a tak jsem po jejich odchodu zbezne prolezl supliky a shledal vse v poradku. Co me ale nenapadlo, podivat se do penezenky, kde jsem mel platebni kartu. Ano chapete spravne, nic jineho nevzali, jen tu platebni kartu - takovi to byli gentlemani!

Takze dneska, kdyz jsem se chystal platit nedoplatek + penale dalsimu zlodeji, tentokrat z domoviny (CNZP, ale to je na dlouhy a neprilis zajimavy pribeh), videl jsem na vypisu transakci, jak si kluci uzivali - obleceni, hodinky, autodoplnky, atp. Nastesti pro me jsem mel na karte sice nemaly obnos, ale mohlo to byt horsi - mnohem horsi.

Duchovni vyvoj byl na cas zmrazen (nadaval jsem chvili jak spacek) a povzneseni se nad predsudky dostalo studenou sprchu. Ona opatrnost neskodi v zadne situaci, inu: chybami se clovek stale uci...

4 comments:

macaska said...

Kruté! Kdo není Dvořák je nezdvořák (např. můj bratranec se jmenuje Dvořáček a je právník; jaká škoda, že se nejmenuje Nezdvořáček, soudním přelíčením by to dalo jiný/zábavnější rozměr).

Tvůj duchovní vývoj však má šanci i zde; je Ti nabídnuta příležitost přestat být "zajatcem v hmotném světě" a začít se "dotazovat na skutečné postavení své duše", to by se však mohlo zdařit jen tehdy, kdyby Tvé "chtivé touhy"..."byly zcela rozčarovány"...tolik Bhagavad-gíta (3.38).
Ta však ve světle Tvého zážitku, který dal vzlétnouti špačkům :), asi ještě správně nepůsobí. Cesta bude dlouhá, možná i její polovina..

david said...

Oho! Dekuji za povzbudiva slova... zatim vsak bohuzel jsem z casti materialista, a tak ztrata zamrzi. Prenesl jsem se pres to ale obdivuhodne s bravurou, takze to asi se mnou tak spatny nebude.

Ale myslim, ze kdybych ho potkal, cukaly by me jeste koutky, vyhrano tedy neni!

macaska said...

pokud by ti cukaly koutky smíchem, vyhráno je :)

iris said...

sraci spinavy..tak to je teda dost drsy, ze ses ani nezminil? jo holt, optarnosti neni nikdy a nikde dost..kolik ti vybrali?
tak ja drzim sve veci pomalu na zamku, tady v berline je to taky divoky..omnia mea mecum porto..
priste nebud se vsema kamarad a nevalej penezenku na stole..