Friday, December 19, 2008

Kure vindalu aneb povestna indicka kuchyne

nez jsme odjizdeli z CR, cetl jsem nekde, ze indicka kuchyne neni tak paliva (jak se traduje), ba co vic - dokonce bez chuti. Autor se tvaril vazne, a tak jsme byli zvedavi co je na tom pravdy. Indicka restaurace v Brne (Taj na Jakubaku) by v tom pripade varila exotiku i pro Indy, protoze vindaloo, ktere sem si tam kdysi dal, me malem utrhlo ... :).

Uz behem prvnich tri dnu, kdy jsme byli ubytovani v rodinach ajsekaru, jsme meli sanci poznat mistni jidla na vlastni zaludky. Co se palivosti tyce, clanek vylozene lhal. Palive tu je vsechno (i dezerty), jde jen o uroven palivosti. Nam od zacatku pry koreni ubirali, abychom se do toho "dostali", nicmene i tak to bylo pro nas hodne ostre. Zda se, ze stereotyp cloveka opravdu otupi, takze nase chutove poharky uz tak neprotestuji a za barierou palivosti zaciname citit i jine chuti. Pokud to tak pujde dal, budeme moci vyvratit i druhy predsudek: chutovou nevyraznost jidel. Dovedu si predstavit takoveho turistu jak prijede na 14 dni do Indie na dovolenou. Prvni den se vrhne na mistni speciality, ktere vsak i z duveryhodnych zdroju dokazi poradne zamichat jeho zazivanim. Dalsich 5 dni je v zajeti prujmu a ji maximalne chapati (neco jako kresne placky bez chuti), zbyle dny preventivne proji v KFC ci v MCDonaldu. A pak proc je Indie bez chuti :). Necim podobnym sem si zezacatku prosel, takze vim o cem mluvim (samozrejme bez tech fastfoodu).

A co tady vlastne vari? Vetsinou se jidlo sestava z nejake te placky (chapati, naan - psenicne pecene placky (moc dobre!), makiki ruti - vypecene kukuricne placky bez chuti) ci ryze a jakesi omacko-smesi. Tady malou vsuvku ohledne jejich "narodniho" jidla: saag a makiki ruti. Jedna se o rozvarenou spenatovou omacku a v ni nekdy i kusy syru, k tomu ty placky. Jako zaprisahly odpurce spenatu (diky skolni jidelno!) jsem neodolal, ochutnal a opet se utvrdil, ze to je asi dozivotni znechuceni. Vzhledem k tomu, ze Indie "ma byt" z vetsi casti vegetarianska, klade se duraz na zeleninu a mistni syr (paneer - vysrazena bilkovina z plnotucneho mleka, vylisovana a chlazena). V nasem okoli se vegetarianu popravde moc nevyskytuje, takze si i masozrouti musi prijit na sve - kureci, jehneci a ryby. Zadne veprove ani hovezi se tu nenajde - teda pro obycejneho cloveka, pry pokud mate penize a kontakty, muzete si i tady pochutnat na jeji kravske posvatnosti. Polivky, knedliky ani ceskej chleba tu nevedou :). Samozrejme je tu k dispozici velka skala cizich kuchyni (cinska, italska, americka atp.), stejne jako vsude jinde. Specialni zalezitosti jsou zakusky. Indie je vysazena na sladke, v praci nam po jidle davaji obcas nejakou dobrotu. Pres ruzne variace suseneho paneeru (mezi nami: nic moc), karamelovych kostek s nejakymi orisky, gulab jamu - druh nevyrazneho syru ve tvaru kulicek v sladkem sirupu (domacky prezdivane jako varlatka v sirupu nebo kule v dzemu), ... atd., az po sladkou jisku. Ano slazena jiska je tady vrcholem kulinarskeho umeni, Indove se po ni muzou utlouct. No a aby byl vycet kompletni, chybi uz jen piti (nealko). Krome kontaminovane vody a mleka tu vari caj - cerny sypany caj se vari (nikoliv zaleva) v 1 dilu vody cca po 5ti minutach se pridaji 2-3 dily mleka a necha se vzpenit, pak se prida cukr a cedi. Je to poradnej kopanec, nedivim se ze jim staci jen par caju denne.

Takze takhle si tady debuzirujem, ze zacatku to bylo originalni, ale cim dal tim vic je to porad dokola. Zlata ceska kuchyne - pestra a nase!

1 comment:

Anonymous said...

Oběma přeju netradičně pohodově prožitého ježuchu (žádnýho kašpara s bílejma fousama v červeným skafandru) a nové zážitky z cest;) budu se těšit na vaše další vyprávění! pa špulda